сряда, 14 октомври 2015 г.

Усукана баница-питка


Петковден - един от най-хубавите български празници, който почитаме с усукана баница-питка в чест на големият ни син с хубавото мъжко име - Петко!
Нека е жив и здрав, успешен, обичан и много щастлив! И всички дни бъдат изживяни в радост и усмивки!


Продукти:
  • 2 яйца - 1 жълтък за намазване
  • 300 мл топло прясно мляко
  • 3 с. л. разтопено кр. масло
  • 1 с. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 1 пак, суха мая (11 г, френска)
  • 600 г брашно 

за плънката:
  • 300 г сирене
  • 1 яйце
  • 100 г разтопено краве масло

Приготвяне:
В топлото мляко се разтварят захарта и маята.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят солта, разбитите леко яйце + белтъка, мазнината и разтворената мая. 
Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса. 
Тестото се разделя на 4 равни части.


Разточва се едната част на кръг с размер 35-38 см, намазва се с разтопеното масло и се поръсва с 1/3 от натрошеното сирене, смесено с яйцето. 


Разточва се втората част и се поставя върху първата, следва масло и сирене. Така се процедира и с третата част. Последната част тесто не се маже с нищо.
Кръгът се нарязва на ленти.


Лентите се усукват.


Поставят се в тава с размер 32 см, постелена с хартия за печене. 
Баницата-питка се оставя да почине на топло около 10-15 минути, намазва се с разредения жълтък с малко прясно мляко и по желание се поръсва със сусам.


Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.


Да ви е сладко!


Весел празник на всички празнуващи! 

С голяма благодарност на Мария от ,,Моят кулинарен свят" за предоставената вкусотия, чиято рецепта изпълних дословно, но като се опече баницата повече ми заприлича на  питка и затова допълних името. :)



23 коментара:

  1. Нека да ви е жив и здрав Петко! А тази усукана - баница питка си подбрала много точно за този голям български празник, разделящ топлите от студените дни! При нас даже заваля сняг!Поздрави Христинка на теб и твоето семейство!

    ОтговорИзтриване
  2. Хриси,
    да е честит именният ден на сина ти Петко .Жив и здрав да е, много успехи занапред.
    Чудесна е питката, прекрасна за този хубав, български празник.От близо 14 години пея в църковния хор на църквата " Св.Петка " във Варна.Днес Литургията беше много тържествена.
    Честит празник на всички именници ! Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Да ви е жив и здрав именника! Късмет, щастие и любов да съпътстват дните му!
    Да ви е сладка питката, разкошна е! Както вали навън ей, сега ще разхвърлям брашното из кухнята, може пък и аз да я докарам така хубава :)!
    Прегръдка за всички ви! :*

    ОтговорИзтриване
  4. Честит празник на семейството ти, Хриси! Да ви е жив и здрав именника и много да ви радва и поднася поводи за гордост!
    Питката е страхотна. Още като я видях при Снежка, много я харесах.
    При първа възможност ще я направя и аз.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Хриси,
    чудесна е питката - както винаги!
    В моето семейство (може би в нашия край) на това му викаме Месеница. Поне изглежда по същия начин. В какви спомени за бабината кухня ме върна с тази питка ако знаеш....

    Жив и здрав да ти е именика!
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесна питка за хубав повод!
    Да ви е жив и здрав именника и да му е
    хубав живота.

    ОтговорИзтриване
  7. Честит празник! Да ви е жив и здрав именника. Пожелавам му много щастие в живота.
    Питката е невероятна - вкусна и красива!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Дали би могло да се омеси тестото и да се остави в хладилник от вечерта, а на следващия ден да се направи баницата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Често правя тесто от вечерта и на сутринта пържа мекици, но питка не съм правила с него. Опитайте и споделете!
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Може да престои в хладилник. Често приготвям тази питка, ние й казваме масленица. Вечер, когато е изцяло готова, дори поръсена със сусам, я слагам в хладилника, а на сутринта я изпичам. Върховна е!
      Да Ви е жив и здрав именника!

      Изтриване
    3. Може да престои в хладилник. Често приготвям тази питка, ние й казваме масленица. Вечер, когато е изцяло готова, дори поръсена със сусам, я слагам в хладилника, а на сутринта я изпичам. Върховна е!
      Да Ви е жив и здрав именника!

      Изтриване
    4. Мариана, много благодаря за информацията! :)
      Благодаря и за пожеланията! :)

      Изтриване
  9. Хриси, жив и здрав да ви е Петко, живи и здрави да сте всички около него! Бъдете щастливи! А питкобаничката е просто прекрасна, майстор си голям!
    Поздрави. :)

    ОтговорИзтриване
  10. Здрав и щастлив да е именика, Хриси! Страхотна питка-баница си приготвила за повода! Браво!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви, мили дами, за всички хубави думи и пожелания!
    Незнам как се нарича тази вкусотия дали баница, дали питка или тутманик, само мога да ви кажа, че е много, много вкусно! Не пропускайте да си я направите!
    Прегръдки за всички вас, с пожелание за здраве и много усмихнати дни! :))

    ОтговорИзтриване
  12. Хриси, Хриси...Баничката е страхотна...А и е много красива!
    Поздрави мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Аля! ...а пък и колко е вкусна :)))

      Изтриване
  13. И Петко съм пропуснала, и тази вкусна питко-баница, но от сърце желая най-напред здраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този път много пропусна, Веси :))) ....тази вкусотия не беше за изпускане :))
      Благодаря ти за пожеланието!

      Изтриване
  14. Благодаря за рецептата.Питката стана за чудо и приказ.Очаровах всички! Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за доверието! Радвам се, че ще сте останали очаровани от питката!
      Поздрави!

      Изтриване