петък, 6 май 2016 г.

Агнешко по гергьовски

Честит Гергьовден!
Нека бъдем здрави, усмихнати, късметлии и Св. Георги ни закриля и помага!


Продукти:
  • 1/4 агне
  • сол
  • червен пипер
  • чер пипер
  • олио
  • клонки джоджен
  • 2-3 стръка зелен лук

за дробенето
  • 500 г сварено агнешко дробене
  • 1 и 1/2 ч. ч. ориз (около 300 г)
  • 3 връзки зелен лук
  • 500 г гъби
  • джоджен
  • тарус
  • чер пипер
  • магданоз
  • сол
  • олио


Приготвяне:
Агнешкото месо се ,,натрива" хубаво със сол, червен пипер и чер пипер. 
Взема се по-дълбока тава (10 см) и на дъното и' се поставят клонки джоджен и няколко стръка 
зелен лук. Тази идея я видях при една много добра кулинарка - Вержи. (това е и нейната рецепта за вкусно агнешко, която е почти индентична с моята рецепта).
На дъното на тавата се поставя метална скара. Ако нямате метална скара може да се сложат преплетени клони от дърво. 
Наливат се две чаени чаши вода и овкусеното агнешко се поставя върху скарата. Намазва се с малко олио. Върху месото се поставят стръкчета джоджен.
Тавата се покрива с алуминиево фолио и се поставя в загрята фурна на 200 градуса.
Пече се 2-3 часа без вентилатор. 


Докато се пече агънцето се прави дробенето.
Свареното дробене се нарязва на дребно.
В дълбок тиган се поставят нарязаните гъби с олио и се запържват. Изваждат се от тигана.
Нарязаният зелен лук се запържва, добавя се ориза и се запържва до прозрачност. 
Прибавя се дробенето и гъбите, и котлона се изключва.
Дробенето се овкусява със сол, чер пипер и нарязаните джоджен, магданоз и тарус. 

След като месото е готово се изважда от тавата. Изваждат се скарата и стръковете зелении, които могат да се нарежат и върнат обратно в тавата при бульона. 
В тавата се изсипва дробенето и ако е необходимо се добавя оше вода или бульон, в който са врели дреболиите. 
Върху него се поставя агнешкото месо.


Тавата се връща във фурната и се пече до готовност на дробенето и зачервяване на месото.

Да ви е сладко и Св. Георги ни закриля! 



Може да опитате и невероятно ароматното Агнешко с манатарки :)

5 коментара:

  1. От снимките се вижда колко много е вкусно! Срахотни са!
    Бъдете здрави! Прегръдка за всички ви! :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И от нас прегръдки и много усмивки от вкусната ни трапеза! :)

      Изтриване
  2. Бъдете живи и здрави,Хриси!
    Чудесно представяне! Как си го заформила туй агънце :)Вкусотия,а?
    Поздрави от лятото!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Аля!
      Голяма вкусотия се получи това агънце :))
      Поздрави и прекрасен уикенд!

      Изтриване
  3. Хриси, твоето агънце е подобно на моето и изглежда неустоимо:)

    ОтговорИзтриване