понеделник, 8 май 2017 г.

Сладкиш Негърче


Ретро, ретро ама много ретро, но пък и най-правеният и обичан сладкиш през годините в нашето семейство. Обикновено е поръсен с пудра захар, но този път е пременен с модерен тоалет :) Бях му направила и шоколадово бижу, но ми се стори много накичен и затова го представям само с тези плисета. :)

Продукти:
  • 400 г (1 кофичка) кисело мляко
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 250 г (1 ч. ч.) захар
  • 120 мл (1/2 ч. ч.) олио
  • 220 г  (1 и 1/2 ч, ч) брашно
  • 20 г (2 с.л.) какао
  • 1 ч. л. канела
за крема
  • 300 г заквасена сметана
  • 1 пакетче крем шоколад Парадайз на д-р Йоткер
  • 50 г пудра захар


Приготвяне:
Фурната се включва да загрява на 180 градуса.
Киселото мляко се изсипва в купа. Прибавя се содата и се бърка да шупне. Добавя се захарта, разбърква. Изсипва се олиото, какаото и канелата. Сместа се разбъркава с тел до разтопяване на захарта. 
Добавя се брашното. Разбърква се до хомогенност. Трябва да се получи консистенцията на кексово тесто.
Сместа се изсипва в намазнена тавичка с размери 28/16 сантиметра.
Сладкиша се пече около 30-35 минути.
Оставя се да изстине в тавичката.

Заквасената сметана се смесва с пудрата захар и крема Парадайз. 
Разбива се с миксер. Кремът се сгъстява и е лесен за шприцоване. 

Изстиналият сладкиш се нарязва на пастички и се украсява с крема. 


Да ви е сладко!
Бъдете здрави и усмихнати! 



4 коментара:

  1. Много красиво поднесен сладкиш, Хриси!
    Помня го от детството си - ретро рецепта си е.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи!
      Този сладкиш е много, много стар, но си остава любим за много хора.
      Прегръдки, мила! :)

      Изтриване
  2. Хриси,
    спомням си този известен сладкиш.Преди години беше много актуален заедно с тортата Гараш.Но и днес си е, чудесно и много вкусно предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правилно, Ели, и у дома това Негърско...е винаги актуално.
      Поздрави!

      Изтриване