понеделник, 10 юли 2017 г.

Пържени содени банички


Продукти:
  • 500 г кисело мляко
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 1 с. л. захар
  • 700-750 г брашно
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 50-60 г разтопено краве масло

за плънката
  • 200 г сирене
  • 2 яйца


Приготвяне:
В купа се поставя киселото мляко. Към него се добавя содата и захарта. Сместа се разбърква да шупне.
Брашното се пресява заедно със солта и бакпулвера. Прибавя се на порции към млякото, като накрая тестото се доомесва на плота. Тестото се покрива с кърпа и се оставя да почине 15-20 минути. 
Разделя се на 6 равни части. Всяка част се разточва на кръг с диаметър около 20-25 сантиметра. Кръговете се нареждат един върху друг, като помежду тях се маже с разтопеното масло. Целият кръг се разточва на голям кръг с диаметър около 50-60 сантиметра. 
Сиренето се натрошава и се смесва с яйцата. Плънката се поставя на половината разточена кора и другата половина се захлупва върху плънката. 
Баничките се нарязват с малка чинийка на квадратчета. (Режат се с чинийка, за да могат пластовете да се залепят и при пържене да не се разтварят)

Баничките се пържат в маслена баня на среден огън.


Да ви е сладко!


Сърдечни благодарности на моята колежка Вили за идеята за вкусните банички!  






4 коментара:

  1. Чудни банички, Хриси! Аз отдавна не съм минавала " на гости", но затова успях да се вталя :) Ето, че пак ми отваряш апетита! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То апетита нали знаеш Люси, е на гледки и на глътки :)
      Прегръдки! Радвам се, че намина! :)

      Изтриване