вторник, 19 декември 2017 г.

Локумки


Тези сладки са толкова стари, но са ми мил спомен през годините за Новогодишните празници, че немога да ги пропусна и тази година. И при печенето им, именно тогава ми замириса за наближаването на Коледа и Нова Година.

Продукти:
  • 150 мл разстопена свинска мас
  • 150 мл олио
  • 200 г кисело мляко
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 3 ванилии
  • 2 кутии локум
  • 650-700 г брашно
  • пудра захар + 2-3 ванилии за поръсване на сладките


Приготвяне:
Брашното се изсипва в дълбока купа. Прави се кладенче и в него се поставят разстопената и охладена мас, олиото, млякото, в което е разтворена содата и ванилията. Омесва се меко тесто. Оставя се 20 минути, покрито със стреч фолио да почине. 
Разделя се на две и се разточва. 
Кората тесто се нарязва на ромбоиди. В единият край се поставя парченце локум и се завива на кифличка. С локума може да се постави и ядка орех, но аз я пропуснах, заради сина, който не обича орехи. 
Кифличките се подреждат в тава, постелена с хартия за печене. 
Пекат се на 180 градуса, до леко зачервяване на сладките.
Още топли се подреждат в поднос и се поръсват с ванилената захар. 


Да ви е сладко!
Весело посрещане на Коледните празници!
Бъдете здрави и много обичани! 

6 коментара:

  1. Хриси,
    баба ми навремето много правеше локумки.И меденки също.Имаше и едни сладки гъбки.Всички тези сладки бяха задължителни по празници.Днес по - рядко ги правя, но независимо от това им познавам вкуса.Локумките са чудесни и много трайни.
    Поздрави и приятна предпразнична подготовка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Ели, локумките бяха задължителни едно време за празниците и въпреки, че сега има доста нови рецепти, не е лошо да помним и старите български рецепти.
      Поздрави и весели празници! :)

      Изтриване
  2. И аз имам прекрасни детски спомени за локумките!Радвам се на рецептата ти защото при нас се е загубила.В най-скоро време ще се възползвам!
    Хриси, весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весели празници и на теб, Наталке!
      Рецептите затова ги споделяме, за да не се забравят и се радвам, че съм била полезна! :)

      Изтриване
  3. Вкусотия,аз слагам понякога сладко с парчета плодове смокини,вишни опитайте и вие.Благодаря Хриси че ме подсети

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Наташа, за хубавата идея!
      Поздрави и весели празници! :)

      Изтриване