неделя, 3 декември 2017 г.

Маринована скумрия


Много любима в нашето семейство, но за жалост почти винаги сме я правили със замразена риба. Наскоро ми попадна прясна скумрия и немога да се въздържа, поради факта, че вкуса няма нищо общо със замразеният вид, да не споделя как я приготвяме в къщи.
Говоря, как я приготвяме, защото обикновено моят мъж я почиства, осолява и нарязва, и след това следва и моята част  към общото дело.
Немога, а и няма нужда да ви давам точни грамажи.

Необходими са ви:
  • прясна скумрия
  • морска сол
  • лимон
  • дафинов лист
  • бахар
  • черен пипер
  • олио


Приготвяне:
След като мъжкото тяло, изчиства, измива хубаво и старателно рибата, му помагаме да я осоли. Под зоркият ни поглед рибата отвътре хубаво се напълва със сол, а след това и отвън почти се покрива със солен пласт. 
Така се оставя да престои 24 часа.
Рибата се измива под течаща вода и отново любимият влиза в действие, като я нарязва на шайби с размер 1.5-2 сантиметра. 
Вече можем да дадем почивка за ,,канските'' усилия на мъжа, като го възнаградим с чаша хубаво питие, и да се заемем с по-деликатната част.
На дъното на кутия се поставят тънки резанчета лимон, черен пипер на зърна, бахар и начупен дафинов лист. Върху тях се нареждат плътно шайбите риба. 
Отгоре пак се разполагат лимончета, черен пипер, бахар и дафинов лист. 


Рибата се залива с олио (не е нужно олиото да покрива цялата риба, но е хубаво да се обръща отвреме-навреме) и след 12 часа може да и' се насладите с чаша изстудена бира. 


Ако случайно нещо ви попречи да измиете рибата след 24 часа, не се притеснявайте. Може и да престои в сол няколко дена, само че след измиването я изкиснете в студена вода 1-2 часа. 

Рибата се съхранява в хладилник. 


Добър апетит!



4 коментара:

  1. Много вкусно изглежда, Хриси!
    А и гледам, бързо става.
    Благодаря за рецептата :) Може да опитам и аз.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иле!
      Така приготвена скумрията ни е любима и като свърши почти веднага зареждаме нова :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Хриси,
    чудесна прясносолна скумрия.Майка ми навремето я правеше, става чудесна.Може и повече да се осолява - 2 - 3 - 4 дни.Тя поема сол, толкова колкото и трябва.Когато е прясно осолена е наистина много вкусна, но отдавна не сме правили.Замразената риба има по - различен вкус.Не сме я заливали с олио, но така също ще е добре.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Има моменти, когато рибата я консумираме само осолена. Права си, че рибата си поема колкото е нужно сол и може да стои в солта няколко дена.
      Любима ни е и почти винаги има в хладилника от нея.
      Поздрави!

      Изтриване