вторник, 9 януари 2018 г.

Пиле Качаторе



Продукти:
  • 1 обезкостено и нарязано на порции пиле
  • 3-4 с. л. олио
  • 3 с. л. брашно
  • 2 глави лук
  • 4-5 скилидки чесън
  • 2 червени чушки
  • 1 голям морков
  • 250 г гъби
  • 600 г домати консерва
  • 1/2 ч. л. захар
  • 200 мл бяло вино
  • сол
  • 3 щипки розмарин
  • 5-6 листа целина
  • 2-3 щипки босилек
  • черен пипер
  • магданоз


Приготвяне:
Пилешкото месо се овкусява със сол и черен пипер. Овалва се в брашно.
Олиото се налива в тенджера и се загрява. Пилешкото месо се запържва до лек загар. Изважда се от тенджерата. 
Всички зеленчуци се подготвят предварително.
Лукът се нарязва на полумесеци. Скилидките чесън и моркова - на колелца, чушките на кубчета и гъбите на филийки. 
В същата мазнина се поставят лука и чесъна, и се запържват за кратко. 
Прибавят се чушките, моркова и гъбите. Задушават се около 5 минути.
Добавя се виното и ястието се готви докато алкохола се изпари. 
Добавят се доматите, които се поръсват със захарта. 
Ястието се овкусява с подправките. 
Пилешкото месо се връща в тенджерата и се захлупва. 
Котлона се намаля и ястието се оставя да къкри около 30 минути, докато течността се изпари.
Поднася се с поръсен пресен магданоз и розмарин. 


За приготвянето на тази вкусна италианска и ароматна яхнийка,  доста често поглеждах при Сия Рибагина от ,,Експлозия от вкусове".  :) 
Благодаря ти, Сия! 


2 коментара:

  1. Хриси, правила съм подобна яхния, но през ум не ми е минавало, че е италианска, и че така се нарича. Вкусна е, както и да я назовем, обаче, а чинията ти ме плени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, тази яхния е много подобна на нашата ловджийска, само където има средиземноморски подправки и оттам идва и разликата.
      Благодаря ти и поздрави! :)

      Изтриване